Molen 't Haantje te Weesp is een Wipstellingmolen.  Zowel Wipmolens als Stellingmolens zijn er in Nederland nog zeer veel. De combinatie is echter zeer bijzonder. Daar bestaan er nog maar twee a drie van. Daarmee is Molen 't Haantje een erg bijzondere molen. Molen Nieuw Leven in Hazerswoude en molen De groene Molen in Joure (ook wel een spinnenkopmolen genoemd) zijn de twee andere van dit type welke nog bestaan.

De geschiedenis is ook bijzonder, want voordat de de molen sinds 1828 in Weesp draaide heeft deze ruim tweehonderd jaar in Amsterdam gestaan. 1787 De Haan Boerenwetering Amsterdam via gemeentearchief Amsterdam

Hiernaast een tekening uit het gemeentearchief van Amsterdam gemaakt door Jacob Cats. Molen De Haan stonds daar aan de Boerenwetering. Dat is de huidige Ruysdaelkade bij de Saenredamstraat.

In de hal/entre van de huidige bewoners hangen erg veel tekeningen, schilderijen en foto's. Vele hiervan zijn van begin 1900. Op openmolendagen is dat te bewonderen.

Een aantal recentere foto's zijn op de website te vinden. Deels van tijdens de restauratie in 2002-2003, deels van daarna.

NovDec2007jrm
hmolen08
hmolen02
haantje2005
h19
h20
h17
h18
h16
h15